Voljeti svoj zavičaj - Atko, Nesima i Suljo sa Bara PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibarci su oduvijek vodili računa s puno ljubavi o svojim kućama i okućnicama, a mnogi su iznimno maštoviti kada je u pitanju kreativno uređenje cvijetnih vrtova, voćnjaka, bašti i kutaka za odmor i relaksaciju.

Prava botanička oaza i drvena garnitura za odmor plijeni pogled u bašti koju su nadahnuto uredili Atko, Nesima i Suljo Havića na Barama.

Bezbroj raznobojnih ruža, raznih crnogoričnih i drugih grmova, kućice za ptice, puzavice, voćke, njegovan travnjak, egzotične vrste i druga botanička bogatstva nalaze se oko perfektno uređene kuće i avlije, u bašti i u cvijetnom vrtu i zaista nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bio je to povod da uradimo relaksirajući petminutni video intermeco u našoj zavičajnoj radionici. 

Ova prezentacija dokaz je koliko emocija Kolibarci ulažu u svoja obitavališta i koliko ljubavi u sebi noci ova video priča, garnirana pjesmom kolibarskih slavuja, sjenica i drozdova.

VIDEO

kolibe.com / 28. 5. 2014.

 

POMOĆ NAŠIH GRAĐANA IZ AMERIČKOG GRADA BOISE POPLAVLJENOM PODRUČJU U BiH PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Građani iz BiH, koji žive i rade u američkom gradu Boise u državi Idaho, među njima i naši Kolibarci i njihovi prijatelji promptno su reagirali na katastrofu u Bosni i Hercegovini uzrokovanu nezapamćenim poplavama i ekstremnom nevoljom u kojoj su se našli stanovnici pogođenih područja.

Organiziranjem humanitarnog koncerta uspjeli su sakupiti 3428 dolara, i putem Western Uniona uputili su pomoć u Kolibe, gdje će Savjet MZ i radna grupa kolibarskih volonterki i volontera realizirati nabavku i pakovanje porodičnih najpotrebnijih prehrambenih i higijenskih artikala i odvesti ih na lice mjesta najugroženijim naseljima. Pomoć će se sastojati od osnovnih porodičnih paketa, jednako zapakovanim, sa jednakim sadržajem za sve i bit će uručena ravnopravno svim etničkim skupinama koje su ovih dana u identičnoj nevolji.

Ovu plemenitu akciju od početka do kraja zabilježit ćemo kamerom Kolibe Online zavičajne radionice, a svi originalni nabavni računi proslijedit će se nazad u Boise, čisto radi primjera kako se i u najtežim okolnostima ovakve akcije mogu provesti besprijekorno i bez greške, na korist onima kojima je pomoć zaista najpotrebnija. Raja iz Bojsija i raja iz Koliba ponovo je ujedinjena na jednom nadasve plemenitom podvigu.

Kao i uvijek objavljujemo spisak plemenitih osoba iz Bojsija koje su priskočile u pomoć, uvijek iz razloga da to bude primjer i putokaz onima koji povremeno iz raznih razloga gube motivaciju za pomoć ljudima u nevolji.

Spisak donatora:

 

Ispraćaj mlade iz Koliba u Živinice - video dokument PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U subotu 24. 5. o.g. iz Koliba je, prema starim običajima i tradiciji, ispraćena Amela Plehandžić, kćerka Avde i Amire, koja se taj dan vjenčala sa Muamerom Aličićem iz Živinica.

Nekoliko sati koliko su se svatovi zadržali u avliji kod babe Avde, Živiničani, Kolibarci i njihovi gosti i prijatelji uživali su u veselju koje je upotpunio muzički ansambl koji su sačinjavali Mensur Lemeš, Stipo Marušić - Maki, Behija Havić, Mirza Mašić i Almir Mašić Jane.

Svadba je nastavljena u Živinicama navečer, a mladenci Muamer i Amela život će nastaviti u Kolibama u kući koju upravo grade za budućnost svoje porodice i za poslovne životne planove.

Atmosferu oko ispraćaja mlade uhvatili smo kamerom Kolibe Online u dokumentu od 55 minuta. VIDEO

 

kolibe.com / 27. 5. 2014.

 

 

 

 

NOVO SELO: Prvi stalni đakon u povijesti nadbiskupije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

videoU nedjelju 18. 5. o.g. u crkvi Srca Isusova župe Novo Selo kod Bosanskog Broda nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić za službu stalnog đakona zaredio je gospodina Roberta Čabraju, vjeroučitelja u školi za djecu sa specijalnim potrebama u Slavonskom Brodu. Bio je to zasigurno povijesni događaj, jer je g. Čabraja prvi stalni đakon u Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini.   

Đakonska služba već odavno se u Katoličkoj ckrvi pretvorila samo u prolaznu fazu do ređenja za svećenika. Kada studenti telogije pri koncu studija upute molbu biskupu da ih zaredi za đakona i on to učini, već nakon godinu dana od toga ređenja oni već traže i bivaju ređeni za svećenika. Rijetko se događa da netko ostaje samo u službi đakonata, a još manje da je taj netko oženjen obiteljski mladi čovjek. 

Ta praksa ređenja oženjenih mladića za stalnu đakonsku službu potječe još od apostolskih vremena, o čemu svjedoči prvo biblijsko čitanje današnje nedjelje koje je čitano pod misama u cijelome svijetu, ali Katolička crkva ga je obnovila tek nakon II. vatikanskog sabora.  Na zapadu je s tom praksom započeto odmah nakon sabora, u Hrvatskoj prije desetak godina, a u Bosni i Hercegovini ovo je prvi takav slučaj.   

 

OBAVJEŠTENJE ZA POLJOPRIVREDNIKE PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Obavještavaju se svi poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Brod da informaciju o uništenim površinama zasijanim kukuruzom dostave predsjedniku ili članovima predsjedništva svoje mjesne zajednice.

Informacija o uništenim poljoprivrednim usjevima je potrebna kako bi Opština izvršila nabavku i dodjelu sjemena kukuruza poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu od poplave i podzemnih voda.

Navedena dodjela sjemena kukuruza FAO 300 – 400 grupe će se vršiti na osnovu dostavljenih informacija poljopriovrednih proizvođača, izlaska opštinske komisije na teren i utvrđenog činjeničnog stanja o nanesenoj šteti.

Informacija treba da sadrži sljedeće podatke:

 

1.         Ime i prezime poljoprivrednog proizvođača,

2.        Matični broj,

3.        Lokacija parcele ili parcela i uništena površina.

Podatke je potrebno dostaviti u što kraćem vremenskom roku.

 

opstina-brod.net / kolibe.com / 24. 5. 2014.

 

Bosanski Brod: Danas prvo zaprašivanje protiv komaraca PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Bosanski Brod: DANAS ZAPRAŠIVANJE PROTIV KOMARACA

Danas od 19:30 sati na području opštine Bosanski Brod sa osam mobilnih timova bit će izvršeno prvo zaprašivanje protiv komaraca. Udruženje pčelara uključeno je u ovaj proces kako bi se spriječile štete po pčele.

Bez sumnje će nakon povlačenja vode biti potrebno izvršiti dodatno zaprašivanje narednih dana o čemu će građani biti pravovremeno informirani.

23. 5. 2014. / kolibe.com

 

VODA U BRODU ISPRAVNA ZA PIĆE PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Izvještaj sa štaba za vanredne situacije

Danas je štab za vanredne situacije održan u 11 časova. Klizište u Liješću je potpuno sanirano. Ukupno oko 700 ljudi ugradilo je u nasip zemlju, jalovinu iz Kamenoloma i oko 15000 vreća pjeska uz buldožer, bager, kamione i ostalu mehanizaciju.  

Voda je u opštini Brod hemijski i bakteriološki ispravna za piće. Ovo je sadržano u izvještaju Javnog zavoda za zaštitu zdravlja, nakon urađenih laboratorijskih analiza vode uzorkovanih sa više mjesta u našoj opštini.

Trenutno se razmatraju problemi porasta podzemnih voda i slučajevi izbijanja i razlivanja kanalizacije. Članovi štaba su rekli da je pad dotoka podzemnih voda u kanalsku mrežu 3-5 cantimetara, ali da je to i dalje visok vodostaj. Dok vodostaj ne padne narednih 10-15 cantimetara, kako je rečeno na sastanku, ispumpavanje nema svrhe jer se voda i kanalizacija vraćaju nazad u sistem koji je opterećen. Svako domaćinstvo koje ima ove probleme potrebno je da se javi u Civilnu zaštitu, kako bi članovi službi izašli na lice mjesta.

U 13 časova održan je i sastanak u Opštini Brod komisija koje su angažovane na zadacima evidentiranja zaplavljenih domaćinstava i procjeni šteta. Komisije već rade na terenu i preduzimaju korake kako bi se u zaplavljenim i poplavljenim domaćinstvima što prije omogućio nastavak normalnog života.

OBAVJEŠTENJE 

Štab za vanredne situacije obavještava građane Broda da je potrebno da se sve pojave izbijanjai rasta podzemnih voda, kanalizacije ili drugih problema prijave u službu Civilne zaštite na broj telefona: 053/611-182.

opstina-brod.net

 

NE UBIJAJTE ZMIJE NAŠE PRIRODNE SAVEZNIKE PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Aleksandar Simović, stručnjak za zmije sa Biološkog fakulteta u Beogradu, za Anadoliju je izjavio:
 
NE UBIJAJTE ZMIJE

bjelouska"Zmije se hrane raznim glodarima, miševima, pacovima, kojih je nakon ovih teških poplava u Srbiji i BiH mnogo. Glodari prenose zarazne bolesti koje mogu biti pogubne po ljude. Često su pacovi važan faktor u izbijanju i širenju opasnih epidemija, dok zmije ne prenose nijednu bolest na ljude. Zmije mogu da se zavuku i tamo gdje mačke i psi ne mogu. Odrasli smuk može da pojede čitavo leglo pacova. Zato napominjem da zmije mogu uveliko pomoći da se umanji broj pacova i miševa", smatra ovaj stručnjak.


Naglašava da je najezda zmija na neki način vrlo pozitivan i povoljan događaj za stanovnike poplavljenih područja.
"U uslovima kada se na potopljenim područjima nalazi veliki broj lešina, kada su izlivene septičke jame i raznijete deponije, a temperature stalno rastu, vjerovatno će doći do pojave i širenja infekcija. Glodari će se hraniti otpacima i lešinama na koje budu nailazili i kretat će se po naseljima. Zato je najezda glodara ono što treba da nas brine, a najezda zmija nešto vrlo pozitivno. One su ljudima pravi prirodni saveznik u borbi sa glodarima", ističe Simović.
Naglašava da na prostorima Balkana ne postoje vrlo opasne i otrovne zmije i da se rijetko dešava da neko umre od ujeda zmije.

 

Izjava Gorana Garačića, komandanta štaba za vanredne situacije u Bosanskom Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Goran Garačić 21:00 / 21. 5. 2014.

 

Poplave u BiH: Kolibarci velikog srca PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Mještani Koliba položili su po ko zna koji put humanistički ispit. Nakon stravičnih slika iz Modričkog Luga i užasnih posljedica koje je ostavila poplava u ovom mjestu džemati Kolibe i Bosanski Brod, u suradnji sa SMZ Gornje Kolibe proveli su akciju prikupljanja pomoći u prehrambenih artiklima, vodi za piće, deterdžentima, odjevnim predmetima i drugim potrepštinama i jutros su dva puna kombija otpremili u Modrički Lug. 

Istovremeno je uz transport humanitarne pomoći za Modrički Lug otputovala i veća grupa mještana da pomogne na licu mjesta u saniranju posljedica poplave.

Ovo je prva u nizu akcija Kolibaraca koje će uslijediti u narednim danima, obzirom da su posljedice poplave u BiH, Srbiji i Hrvatskoj strašne i nezapamćene, a sa svojih ognjišta pomjereno je više od milion ljudi.

 U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo video dokument o ovoj humanitarnoj akciji. VIDEO

kolibe.com / 19. 5. 2016.

 

Jovičić: Opasnost nije prošla, zaštita od poplave se nastavlja PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Zaštita od poplave se nastavlja

U 13 časova vodostaj Save iznosi 899 cantimetara i još uvijek bilježi pad. Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je rekao da opasnost još nije prošla i da se aktivnosti na zaštiti od poplave nastavljaju. Nasip je nakvašen i trpi veliku težinu vode, pa je odlučeno sa se obustavi saobraćaj na dionici puta Brod-Odžak kod Liješća. Na jednom dijelu puta došlo je do pojave manjeg klizišta što je odmah uočeno i dovežen je nasipni materijal iz Brusnice. 

Sva dežurstva i aktivnosti dobro funkcionišu i pohvalno je što se dosta ljudi odazvalo da brani Brod od poplave rekao je načelnik Jovičić. „Na terenu su stručnjaci koji se time bave godinama i znaju šta treba da se preduzima. Javljale su se i okolne opštine pa i Kopar iz Slovenije, Rekovac iz Srbije da pitaju da li treba pomoć“.

Po riječima načelnika Jovičića, kada proće opasnost od izlivanja Save saniraće se i pojave podzemnih voda: „Ovo nam je dobra opomena da se obodni kanali moraju održavati, a rampe moraju imati propisane propuste za vodu, i neće se tolerisati nedisciplina kada su ovakve stvari u pitanju“.  

 

opstina-brod.net / 19. 5. 2014.

 

Poplava u Koraću - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Poplava u Koraću VIDEO

 

Izvještaj sa opštinskog štaba za vanredne situacije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

18. 5. 2014. / U 20 časova, u vatrogasnom domu, održan je sastanak opštinskog štaba za vanredne situacije.

Komadant štaba Goran Garačić je na samom početku rekao da je situacija stabilna, Sava je u sporom, ali konstantnom opadanju, ali da opasnost nije prošla. Članovi štaba su podnijeli izvještaje o svojim sektorima, nakon čega su utvrđene naredne mjere i aktivnosti.

Dio asfalta kod Novog Sela je popucao zbog tereta saobraćaja, a ovo pucanje nema uticaj na obranu od poplave. Kako se oštećenja ne bi proširilo, preporučeno je da se teretni saobraćaj obustavi na tom pravcu. Na dijelu nasipa prema Kamenu pojavilo se izviranje vode. Snimljeno je podvodnom kamerom da su to manji procjepi i odmah je intervenisano. Rupe su zatrpane i mjesto se stalno nadgleda. Kanalizacija je takođe pod kontrolom. Punjenja kanalizacije u gradu su prijavljena i reagovano je ograđivanjem i stalnim nadzorom nad protokom vode.

Ane Mihajlov rukovodilac odbrane od poplava je rekao da su nasipi opterećeni i da treba ograničiti kretanje pješaka i motornih vozila po nasipu izuzev onih koji su dežurni i tu rade. Smjene su određene, i noćas ljudi sa baterijskim lampama treba, kao i prethodno veče, dobro da paze na bilo kakva procjeđivanja ili prelive kao i da prijave svako curenje.

Načelnik Ilija Jovičić je rekao da će poseban tim ljudi biti zadužen da obilaze ljude koji ne mogu da izađu iz svojih kuća. Ovim ljudima će biti dostavljani lijekovi, hrana, voda i ostale potrepštine. Kao mjera predostrožnosti dok je visok vodostaj,  nastava neće početi sutra nego po normalnom rasporedu u utorak. Sutra u 12 časova u Derventi direktori škola imaju sastanak sa predstavnicima Ministarstva za dalje aktivnosti školskih ustanova.

Kao naredne mjere, komadant štaba Garačić je rekao da članovi štaba po pojedinim sektorima noćas i ujutro treba da izvjeste koliko vreća imaju upotrebljenih kao i broj ljudi u pojedinim smjenama. Hrana je obezbjeđena za sve koji rade. Takođe, obezbjeđena je hrana i voda za evakuisane ljude, a predsjednik mjesne zajednice Barica je rekao da je to za sada dovoljno. Iz vodovoda je rečeno da će tri bunara u Barici biti dezinfikovana i očišćena kako bi svi imali dovoljno pitke vode. Iz ovog javnog preduzeća je rečeno da će sutra vanredno biti uzorkovana voda za piće.

opstina-brod.net/18.5.2014.

 

Rijeka Sava - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

VIDEO 1

 

VIDEO 2

 

Izvještaj opštinskog štaba za vanredne situacije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Od 19 časova održan je sastanak štaba za odbranu od poplava. Komadant štaba Goran Garačić je obavjestio prisutne da su otvori na betonskom nasipu Save zatvoreni vrećama sa pijeskom. Sava raste sporije i u 21 čas nivo vode je iznosio 820 cantimetra. 

Načelnik opštine Ilija Jovičić je razgovarao sa prisutnima o preduzimanju mjera pomoći ugroženim domaćinstvima kao i mogućnostima obustave teretnog saobraćaja na magistralnom putu Brod Odžak zbog opasnosti od stvaranja klizišta. Takođe, razmatrane su moguće situacije sa nestankom struje zbog čega će nekoliko agregata različite snage biti raspoređeno za potrebe kanalizacionih i pumpi za vodu. 

Ane Mihajlov rukovodilac odbrane od poplava preduzeća Vode Srpske –radna jedinica Brod je rekao da je Ukrina dostigla vrh nasipa i da prate njen rast. Bageri i ljudstvo dežuraju, a nasip je dignut 1 metar. Oko i na nasip postavljeno je 400 vreća sa pijeskom. Retenzija Poloj se polako puni. Obodni kanal ima malo veći vodostaj – nešto preko sredine i nema kritičnih tačaka na kanalu. Sava nije problem, po njegovim rijelima, jer je pristupačna vozilima i za dizanje nasipa. 

 

Inspekcije su obavjestile da trenutno nema zagađenja vode, ali da je izdato upozorenje da se voda prokuhava u trajanju od 10 minuta ili koristi flaširana iz predostrožnosti, jer može doći do naglog zagađenja vode. Tržišna inspekcija će nakon proglašenja vanrednih mjera odbrane od poplave da kontroliše rad privatnih preduzeća pošto su se građani žalili na povećanje cijena vode. 

 

Iz Civilne zaštite je rečeno da su naredne aktivnosti usmjerene prema dežurstvima za noćas kao i obavještavanje predsjednika mjesnih zajednica da budu sa ljudima u stanju pripravnosti. Očekuje se vodeni val iz Dervente u naredna četiri sata. Prisutni su upoznati i sa imenima članova štaba za koordiniranje i rukovođenje odbranom od poplava Rafinerije nafte.

opstina-brod.net / 16. 5. 2014.

 

 

Odbrana od poplave u Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Komadant štaba za vanredne situacije Goran Garačić, zamjenik načelnika, rekao je da su članovi Civilne zaštite na terenu. Zbog visokog vodostaja i Save i Ukrine proglašena je redovna odbrana od poplave za cijeli grad. 

U Doboj su juče poslani 4 čamca i 7 ljudi da pomognu koliko mogu u u spašavanju i dostavi osnovnih stvari ugroženom stanovništvu. Danas u 14 časova počeće zatvaranje otvora na betonskom nasipu Save kod pošte, ukupne dužine 103 metra. Trenutno se pripremaju fosne koje će se ranije postaviti, a nakon toga najlon i vreće. Sinoć i jutros su dostavljene vreće i pjesak najugroženijm domaćinstvima. Ako je nekom potrebna pomoć neka se javi u civilnu zaštitu na 053/611-182.

Obodni kanal i kanalska mreža su u normalnoj funkciji, a voda postepeno raste. U 12 časova vodostaj Save je na 769 cantimetru. Najkritičnija tačka je na ustavi u Lužanima (spoj Ukrine i obodnog kanala), gdje se dežura sa bagerom i zemljom zbog toga što Ukrina naglo raste. 

Voda iz Ukrine je planirano puštena prema Donjim Lužanima što može zahvatiti i Donju Baricu. U toku je evakuacija stanovništva i stoke iz Donje Barice u Gornju Baricu. Ljudstvo i oprema su u stanju pripravnosti i za eventualnu zaštitu Koraća i Novog Sela prema Zborištu. Pitka voda je obezbjeđena za građane koji se evakuišu.

 

Sanitarna inspekcija opštine Brod je izdala obavještenje građanima da se savjetuje da iz predostrožnosti prokuhavaju vodu za piće.

 

„Obavještavaju se građani opštine Brod da zbog obilnih padavina postoji velika mogućnost  iznenadnog zagađenja vode za piće zbog visokog nivoa podzemnih voda te izbijanja kanalizacije. Inspektor za hranu i sanitarnu zaštitu opštine Brod preporučuje da se koriste alternativni načini snabdjevanja vodom za piće, odnosno prokuhavanje vode za piće u trajanju od 10 minuta ili flaširana voda i higijenski ispravna voda iz auto cisterni, kao preventivnu mjeru zaštite od zaraznih bolesti.“ 

opstina-brod.net / kolibe.com 16. 5. 2014.

 

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 56
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround