Osmi osmi ovog ljeta - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

08. 08. 2014. Na Vratima Bosne - Bašta Restorana "Antik" - VIDEO

 

SUSRETI SIJEKOVČANA 2014 - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

SUSRETI SIJEKOVČANA 2014 - VIDEO

 

SUSRETI 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U Kolibama je sinoć na Sportskom centru Duganja, po osmi put održana tradicionalna manifestacija „Susreti Kolibaraca i Brođana 214“ .

Bilježimo veselu atmosferu i dobru organizaciju ove manifestacije na kojoj su nastupili brojni estradni umjetnici, a poseban ton manifestaciji dao je nastup mlade kolibarske folklorne sekcije.

Susrete je otvorio načelnik brodske opštine Ilija Jovičić, koji je bio i generalni pokrovitelj ove manifestacije.

Bilježimo prisustvo oko pet stotina gostiju sa bosanskobrodske i susjednih opština, kao i poznatih javnih djelatnika, među njima i predsjednika Skupštine opštine Ive Mijića, potpredsjednika Vijeća naroda RS-a Mirsada Đape, vijećnika u Vijeću naroda RS-a i predsjednika kluba Hrvata u ovom Vijeću Josipa Jerkovića, poslanika u Narodnoj skupštini RS-a i predsjednika poslaničke grupe Almira Zahirovića, šefa kabineta potpredsjednika RS-a Enesa Suljkanovića; Alena Petkovića, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Brod Danimira Milkanovića itd.

Utemeljitelji ove manifestacije su Mirza Mašić, Almir Mašić i Senad Žepčan. Organizatori su ovaj put bili zajedno SMZ Gornje Kolibe i SD Sloga iz Koliba.

Za početak prikazivanja video materijala sa ovogodišnjih Susreta donosimo kratki video.

kolibe.com / 31. 7. 2014. 

 

Kolibe: Sloga - Podrinje 0:9 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na stadionu Duganja u Kolibama juče je odigrana prijateljska nogometna utakmica između domaće Sloge i renomiranog protivnika ekipe Podrinja iz Janje.
Kolibarci su se solidno držali prvih desetak minuta, a onda je viceprvak 1. lige Republike Srpske pokazao šta zna i može.

Redale su se sjajne akcije Podrinja i mreža Kolibaraca tresla se do kraja utakmice devet puta. Iako je stvorila nekoliko poluprilika Sloga nije uspjela postići počasni pogodak.

Samo zahvaljujući dobrom vrataru Sloga nije upisala dvocifreni poraz.

Ekipa Podrinja iz Janje pokazala je da će ove sezone s pravom jurišati na plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Ovu lijepu sportsku predstavu inicirao je Kolibarac Najil Matinjanin, nekadašnji poznati igrač kolibarske Sloge. (povećaj sliku)

kolibe.com / 31. 7. 2014.

 

Kolibarci zijaretili mezarja PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Drugi dan Ramazanskog bajrama muslimanski vjernici, po tradiciji, zijarete-obilaze mezarja svojih predaka. Tako je bilo i u Kolibama na oba mezarja, a gdje su proučene prigodne molitve za umrle.

 

Vjernici su zijaretili i muslimanska mezarja u Bosanskom Brodu i Sijekovcu.

 

U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo video dokument ovoga događaja u Kolibama.

 

(VIDEO)

 

kolibe.com / 31. 7. 2014

 

Na Sportskom centru Duganja održana Bajramska akademija PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Prvi dan Ramazanskog bajrama obilježen je svečanom akademijom na Sportskom centru Duganja u Kolibama. 

Najmlađima su i ovaj put uručeni poklon paketići, a njih su ovaj put djeci uručili sponzori Jasmina, Najil i Mirza Matinjanin.

Svečanoj Bajramskoj akademiji  prisustvovali su i načelnik Opštine Ilija Jovičić, kao i njegov zamjenik Goran Garačić. Opština Brod pomogla je održavanje ove priredbe.

Svečanu bajramsku akademiju organizirao je i moderirao hadži Adnan ef Jusić imam kolibarski i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Brod.

U okviru kulturno zabavnog programa nastupila je folklorna sekcija iz Koliba i hor za izvođenje Ilahija na čelu sa Mirzom Mašićem, Enedinom Žepčan i Adelisom Havić, a izveden je i kratki igrokaz autora Jasmina Hodžića, koji su izveli mladi glumci Dino Mašić i Benaid Bajrić.

Muzička pratnja bila je sastavljena od poznatih kolibarskih instrumentalista sastava "MM" i "Sinovi noći", a kao vokalni solisti nastupili su Mensur Lemeš, Stipo Maki Marušić i Almir Havić.

Program je vodila Irna Hodžić.

Svečanost je uljepšao i veliki vatromet koji su i ovaj put sponzorirali Senada i Hajrudin Žepčan. Djeci je na raspolaganju cijelu noć bio atraktivni luna park.

Bajramsko veselje nije pokvarila ni početna kiša, jer je organizator osigurao natkriven prostor za sve goste i učesnike.

Zabilježili smo dijelove svečanosti sa Duganje.

 

VIDEO

 

 

 

RAMAZANSKI BAJRAM - Kolibarska džamija video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

RAMAZANSKI BAJRAM - Džamija u Kolibama video

 

Čestitka za Ramazanski bajram od Načelnika opštine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Čestitam svim vjernicima islamske vjeroispovjesti nastupajući Ramazanski bajram.

Svima koji slave, u Brodu i šire, želim da dani Bajrama donesu radost, veselje, susretljivot, osjećaj za druge, darežljivost i svako dobro.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Načelnik opštine Brod

Ilija Jovičić

 

Čestitka za Ramazanski bajram – predstavnici Skupštine opštine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Svim građanima opštine Brod islamske vjeroispovjesti, upućujemo najiskrenije čestitke želeći da nastupajući praznik Ramazanski bajram provedu u okrilju porodice i prijatelja i da im dani proslave budu ispunjeni dobrotom, ljubavlju i svakom srećom.   

Predsjednik skupštine opštine Brod Ivo Mijić
Potpredsjednik skupštine opštine Milan Gavrić

opstina-brod.net

 

FK "Podrinje" – Janja gostuje u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U srijedu 30. 07. 2014. U 18:00 sati na Sportskom centru Duganja u Kolibama odigrat će se prijateljska utakmica između domaće“ Sloge“ i „Podrinja“ iz Janje.

 

Ekipa „Podrinja“ je viceprvak Prve lige RS-a i zasigurno će biti veliki magnet za publiku, ali i svojevrstan test za ekipu „Sloge“.

 

Iako rezultat u ovakvim utakmicama nije u prvom planu, svakako obje ekipe žele ostaviti što bolji dojam prije nastupa jesenske ligaške sezone.

 

kolibe.com / 22. 7. 2014.

 

Premiumu sedam medalja PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Juče je po prekrasnom vremenu na Savi održana 4. Memorijalna međunarodna regata „Stjepan Stanić“. Nastupilo je sedam ekipa sa 170 takmičara u 14 kategorija. Vožene su ukupno 33 utrke. Prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji zauzela je ekipa KKK „Hariz Suljić“ Brčko, druga je bila ekipa KKK „Marsonia“ Slavonski Brod, a treće mjesto pripalo je KKK „Olimpiku“ takođe iz Slavonskog Broda.

Po prvi put u takmičarski dio uključena je i trka najmlađih, popularna Škola kajaka. Upravo u ovoj disciplini KKK Premium osvojio je zlatnu medalju nakon što je desetogodišnja Zorana Gligorević ubjedljivo osvojila prvo mjesto. Nakon što je Premiumov kajakaš Vuk Radovanović prošle sedmice izborio polufinale na Evropskom šampionatu u Brandenburgu, ovo je još jedan dokaz da se u Premiumu, unatoč ekstremno teškim uslovima, radi vrlo kvalitetno sa mladim veslačima i da je pred njima sjajna perspektiva. 

Kajak kanu klub „Premium“ zabilježio je dobar rezultat osvojivši ukupno sedam medalja. Medaljama su se okitile Milica i Sandra Radovanović, Zorana Gligorević i Đorđe Cvijanović. Čak tri medalje osvojila je perspektivna Milica Radovanović, a dvije sjajna Sandra Radovanović.

Regatu je i ovaj put otvorio načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, koji je bio i generalni pokrovitelj ovogodišnje regate. U kratkom obraćanju izjavio je da Opština Brod čvrsto stoji iza Kajak kanu kluba „Premium“ i da će i u budućnosti činiti sve da ovaj klub i veslački sport u Brodu što više ojačaju. Gostima i takmičarima zaželio je da se u Brodu, među prijateljima ugodno osjećaju.

Takmičare i prisutne gledaoce pozdravio je i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, koji je i ove godine jedan od najvažnijih sponzora regate. Potpredsjednik RS-a Suljkanović inače je svake godine prisutan na ovoj manifestaciji sporta, mladosti i turizma.

Pehare pobjedničkim ekipama uručio je zamjenik načelnika Opštine Goran Garačić.

Nakon završetka takmičarskog dijela za sve učesnike priređen je zajednički ručak.

Regata na Savi u Brodu sve više se pretvara u vrhunski sportski, kulturni i turistički događaj, a klubu i opštinskim strukturama predstoji dosta posla na poboljšanju klupske infrastrukture i svih drugih uslova za promociju i omasovljenje veslačkog sporta, kao i ove vrste turizma u Brodu. Nema sumnje da su Brođani na dobrom putu. (VIDEO)

kolibe.com / 20. 7. 2014.

 

Midhat Isakagić 1929 - 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

videoNa Gradskom mezarju u Bosanskom Brodu jučer je ukopan profesor Midhat Isakagić, koji je 16. 7. o.g. preminuo nakon teške bolesti u 85. godini života. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su brojni prijatelji, nekadašnje radne kolege iz prosvjete, porodica, komšije i poznanici.

Midhat Isakagić bio je uvaženi građanin Bosanskog Broda, dugogodišnji prosvjetni radnik, profesor fizike i matematike, direktor više obrazovnih ustanova.

Oproštajne riječi uputila je Zora Gluvak direktorica osnovne škole u Brodu, a dženazu su predvodili Sedin ef Oruč i Adnan ef Jusić imami bosanskobrodskog medžlisa.

U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo još jedan tužan video dokument iz vremena u kojem živimo.

kolibe.com / 19. 7. 2014.

 

Brisel: Zaključci sa donatorske konferencije za BiH i Srbiju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

donatorska konferencija briselNa Donatorskoj konferenciji održanoj danas u Briselu još jednom je pokazana velika solidarnost za BiH i Srbiju i prikupljeno je 809,2 miliona eura za BiH i 995,2 miliona eura za Srbiju kako bi se riješile finansijske potrebe koje za BiH iznose 650 miliona eura, a za Srbiju 830 miliona eura, saopćeno je iz Evropske komisije.

Za prekogranične aktivnosti obećano je 41,1 milion eura. 

Pomoć će biti implementirana na koordiniran način uz podršku Evropske unije (EU) putem postojećih struktura u BiH i Srbiji i u bliskoj saradnji sa međunarodnom donatorskom zajednicom. 

Na Donatorskoj konferenciji BiH i Srbija usaglasile su s donatorima slijedeće:

Implementacija prevencije poplava i menadžment za procjenu rizika od poplava: 

BiH i Srbija su svjesne potrebe za unaprijeđenjem njihovih kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa, mehanizama i infrastrukture, stoga će razviti integrisano mapiranje rizika od polava i procjenu mogućih šteta. Također će razviti temeljne planove za upravljanje rizikom od poplava te predstaviti odgovarajuće urbanističke i planove korištenja zemljišta promovišući održive prakse korištenja tla koje će unaprijediti zadržavanje vode. Paralelno s tim, potrebno je pojačati rad na odbrani od poplava i infrastrukturi koja će biti otporna na klimatske promjene. Obnavljanje poljoprivrednog sektora je i dalje ključno ali i tu su također neophodna značajna unapređenja u oblasti vremenskih i hidroloških prognoza. BiH i Srbija će također uvesti sisteme za rana upozorenja na svim nivoima, unaprijedit će planiranje nepredviđenih mogućnosti i hitne mjere. Obje zemlje trebaju pojačati napore kako bi se u potpunosti uskladile s Direktivom za poplave EU. 

Regionalna saradnja u vezi s uređenjem riječnog „bazena“:

 

Prvi javni nastup kolibarske folklorne sekcije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Folklorna sekcija iz Gornjih Koliba u nedjelju je imala svoj prvi javni nastup. Mlada ekipa iz Koliba osvojila je simpatije brojne publike na nedjeljnoj Smotri folklora u Bosanskom Brodu.

Djevojke i djevojčice ove sekcije nasljednice su nekadašnjeg KUD-a „Hasan Kikić“ koji je desetljećima djelovao u Kolibama, a rad je ugašen 1992. godine zbog razornih ratnih posljedica.

Nakon povratka Kolibarci, posebno Kolibarke, pokušavali su u nekoliko navrata oživjeti kulturnoumjetničku djelatnost, ali je zbog posebno teških okolnosti izostajao kontinuitet u djelovanju.

Danas, zahvaljujući entuzijazmu Fatime Jusić, Sandre Mašić, Mirze Mašića i Adnana Jusića Kolibe imaju folklornu postavu koja je temelj budućeg djelovanja i oživljavanja KUD-a „Hasan Kikić“.

Opremu, skupocjene narodne nošnje, bez koje se ne može zamisliti javni nastup, osigurao im je Kolibarac Pavo Dujak svojim uspješnim aplikacijama kod BH Telekoma i BH Pošta.

U Zavičajnoj video radionici kompletirali smo prvi javni nastup mladih Kolibarki. VIDEO

kolibe.com / 15. 7. 2014.

 

Kričanovo: Treći memorijalni turnir "Ivo Križanović" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

kricanovo turnir videoTreći po redu memorijalni turnir u malom nogometu „Ivo Križanović“ odigran je u nedjelju na Stadionu NK Mladost u Kričanovu.

Nastupilo je osam ekipa, a prvo mjesto ovaj put osvojila je ekipa „Sloga Digital“ iz Dervente. Drugi su bili nogometaši „Sloge“ Gornje Kolibe.

Dobru atmosferu nije pokvarilo ni olujno nevrijeme koje se sručilo u jednom momentu na Kričanovo.

Domaćin se pobrinuo da sve finkcionira kako treba, a ove godine bilježimo više učesnika nego ranijih godina.

U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo video dokument i sa ove manifestacije.

 

kolibe.com / 15. 7. 2014.

 

4. SMOTRA FOKLORA U BOSANSKOM BRODU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

smotra folklora videoČetvrta po redu „Smotra folklora“ u okviru manifestacije „Dani svetog Ilije“ održana je na prostoru Župnog centra Vrhbosanske nadbiskupije u Bosanskom Brodu u nedjelju 13. 7. o.g.
Domaćin ove smotre KUD „Brodski Biseri“ i ove godine potrudio se za raznolikost u prezentaciji kulturne tradicije Bosne i susjedne Hrvatske.

Nastupila su, osim domaćina, još kulturnoumjetnička društva Novi Travnik, Sjenina Rijeka Doboj, Kolibe Gornje, Gundinci Slavonski Brod, Štivor Prnjavor, Omanjska Usora, Donja Vrba Slavonski Brod, a izvedena je i popularna Šokačka sapunica Igrokaz iz Slavonskog Broda. Za štimung izvan koreografija brinuo se bend „Nerko i Furi“ iz Sjenina Rijeke.

Četvrtu „Smotru folklora“ otvorio je načelnik opštine Ilija Jovičić, a bilježimo još prisustvo ministra za izbjegle i raseljene osobe u Vladi Republike Srpske Davora Čordaša, predsjednika kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Josipa Jerkovića, Predsjednika Skupštine opštine Bosanski Brod Ive Mijića i drugih javnih djelatnika.

U ime domaćina gostima se obratio predsjednik KUD-a Brodski Biseri Andrija Manot, koji je uz Maricu Manot utemeljitelj ove sjajne kulturne manifestacije.

Posebne simpatije izazvao je prvi javni nastup mlade ekipe iz Koliba Gornjih.

Za sve sudionike, nakon završene Smotre priređen je zajednički objed. (VIDEO)

kolibe.com / 15. 7. 2014.

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 58
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround