Hiljade ljudi na dženazi u Zenici: Tabute na Kamberovića Polje donijeli rudari PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na platou Kamberovića Polja danas je klanjana dženaza rudarima koji su živote izgubili u rudarskoj nesreći u jami Raspotočje.

Članovi porodica i nekoliko hiljada građana iz cijele Bosne i Hercegovine ispunilo je plato Kamberović Polja kako bi na vječni počinak ispratili hrabre rudare. 

Tabute sa tijelima poginulih rudara donijeli su njihovi komorati obučeni u svoja rudarska odijela. 

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazovića, a u Zenici je danas bio i veliki broj imama Medžlisa islamske zajednice BiH. 

Nakon dženaze Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać i Fejzo Isaković bit će ukopani na mjesnim mezarjima i to u Vrseljima, Poratju, u Ponirku i Prašnicama. 

Dženazi su prisustvovali i pripadnici političkog i javnog života naše zemlje.

klix.ba / 8. 9. 2014.

 

U jami Raspotočje poginulo pet rudara, 29 spašeno PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Poginuli su rudari: Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković, a peti rudar, koji se vodi kao nestali, je Hajrudin Bradarac, koji je prije tri dana počeo da radi u rudniku. 

Pripadnici Četa za spašavanje u rudnicima su oko 11sati i 55 minuta izveli prvog spašenog rudara iz jame Raspotočje, a u narednih sat vremena izvedeno je još 29 rudara, dok pet rudara nije preživjelo ovu tešku rudarsku nesreću. 

Članovi Četa za spasavanje i tehničke ekipe RMU Zenica uspjele su nadljudskim naporima da iz zatrpanih jamskih prostorija izvuku na površinu 29 rudara, koji su oko 18 sati bili zatočeni pod zemljom na dubini od oko 200 metara. 

 

Kolibe: Nakon jučerašnje ekstremne kiše voda se povukla PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

kiša kišaJučer je područje Koliba pogodila obilna kiša koja je u samo sat vremena pala u količini koja je normalna za mjesec dana. Kolibarske ulice pretvorene su u bujice, potopljene su avlije, a voda je ušla u neke niže stambene objekte, podrume, garaže i plastenike kolibarskih proizvođača povrća. 

Nakon što je kiša smanjila intenzitet i postupno prestala padati voda se najvećim dijelom povukla iz dvorišta i sa puteva, a mještani kojima je voda ušla u objekte danas ih isušuju.

Obzirom da se za naredne dane najavljuje ljepše vrijeme, trenutno se može reći da je glavna opasnost prošla.

Jučerašnje stanje pokazuje da je potrebno hitno uraditi analizu kanalske odvodne mreže na području Koliba, i poduzeti mjere na poboljšanju protočnosti sekundarnih i tercijarnih kanala, kako bi se štetne posljedice u sličnim slučajevima što više neutralisale.

kolibe.com / 5. 9. 2014.

 

 

Vanredne mjere odbrane na obodnom kanalu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Zbog postojanja opasnosti od poplava, u Brodu je večeras održan sastanak štaba za vanredne situacije.
 
Trenutni problem predstavljaju bujični potoci, oborinske vode kao i stalni rast vodostaja Save i njenih pritoka. Od jutros u 7 časova, na snazi su bile redovne mjere odbrane od poplave.

Zbog velikih količina vode brdskih potoka i opasnosti od poplave, rukovodilac JU „Vode Srpske“ za područje Broda Ane Mihajlov  u 20 časova proglasio je vanredne mjere odbrane od poplave. Mjere su na snazi na Sektoru 3 – obodni kanal.

Štab za vanredne situacije donio je Odluku o proglašenju vanredne situacije odbrane od poplave za mjesne zajednice: Donja Barica, Zborište, Sijekovac, Gornje Kolibe, Unka, Vinska i Gornji Klakar. Takođe, uvedena su stalna dežurstva kako bi se pratio vodostaj i obezbjedile pravovremene mjere zaštite.

opstina-brod.net / 4. 9. 2014.

 

Famis iz Koliba povećao kapacitet pržionice kafe PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Firma "Famis d.o.o." iz Koliba u svom razvojnom programu ima pržionicu i pakirnicu kafe odakle već izvjesno vrijeme na tržište dolazi prvoklasna kafa pod nazivom "Famis kafa".

Kvalitet i besprijekornu aromu kafe iz Famisa prepoznali su već mnogi klijenti pa se ona osim u Kolibama i okolnim mjestima nalazi i na tržištu širom Bosne, a pronalazi svoj tržišni put i u EU odn. u Njemačkoj.

Povećana potražnja za kafom iz Famisa dovela je vlasnika Fazliju Karića do odluke da nabavi još jednu mašinu za prženje kapaciteta 1.000 do 2.000 kg dnevno.

Famis kafa nalazi se na tržištu sa bezbroj drugih marki, ali se svojom kvalitetom i aromatičnom svježinom ovaj bosanski proizvod izdvaja u sam vrh i kod mnogih uživalaca predstavlja prvi izbor.

kolibe.com / 3. 9. 2014.

 

Sloga iz Koliba u novu sezonu pobjedom u gostima PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Partizan Koprivna Sloga KolibeNogometna momčad kolibarske "Sloge" u prvom kolu MF lige Modriča, upisala je jučer pobjedu na gostovanju kod "Partizana" iz Koprivne.

Kolibarci su slavili sa 2:1 i tako na startu upisali prva tri boda, što je bez sumnje sjajan početak sezone.

Golove za "Slogu" postigli su Nedim Matinjanin i Selmir Žepčan. Ova dva sjajna napadača iz Koliba najavili su tako da će i u novoj sezoni biti stalna opasnost za protivničke vratare.

Ekipa "Sloge" zasluženo je, zahvaljujući naporima cijele ekipe i dobro postavljenoj taktici trenera Almira Mašića, obradovala svoje najvjernije navijače, koji su i ovaj put pratili "Slogu". 

Međuopćinska fudbalska liga (MFL) Modriča ove sezone broji deset takmičarskih ekipa.

Ostali rezultati:

Sloga 73 - Mladost 5:0
Trebavac - Zadrugar 3:3
Radnički - Skugrić 1964  2:2
Bosna 1977 - Omladinac 2:2

kolibe.com / 1. 9. 2014.

 

Jedrilicom iznad dva Broda - fantastično novo iskustvo PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Aeroklub Brod videoZahvaljujući Aeroklubu "Brod" iz Slavonskog Broda kamera Kolibe Online zavičajne video radionice u svom 502. video dokumentu snimila je oba Broda iz ptičje perspektive.

Naime u organizaciji Marinka Jozića jučer je naša kamera bila pozicionirana u jedrilici kojom je upravljao pilot Borislav Antolović.

Sa visine od pola kilometra pruža se prekrasan pogled na rijeku Savu, oba Broda, Slavoniju i Bosansku Posavinu.

Ovo nesvakidašnje iskustvo urednik portala Kolibe Online odlučio je podijeliti sa korisnicima ove web lokacije na internetu.

Preporučujemo, našim korisnicima, ljubiteljima nebeskih visina da obavezno isprobaju ovu vrstu letačke avanture uz iskusne pilote Aerokluba "Brod".

Uz simboličnu donaciju Aeroklubu od sto kuna nećete se pokajati nakon fantastične vožnje nebom iznad dva Broda.

Svi koji žele isprobati let bezmotornom jedrilicom neka se jave uredniku ovog portala. (061 144 347).

kolibe.com / 27. 8. 2014.

 

Derventa: Otvoren 9. Sajam privrede i turizma PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Derventa 2014Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić danas je u Derventi otvorila Sajam privrede i turizma, na kojem učestvuje 120 izlagača iz regiona.

Hrstićeva je istakla da je ovaj sajam, koji se u Derventi održava deveti put, od republičkog značaja i da je uvršten u značajne privredno-turističke manifestacije, koje podržava Vlada RS.

"Održavanje sajma podržali smo finansijski. U ukupnoj ponudi on predstavlja značajnu manifestaciju", rekla je Hrstićeva prilikom otvaranja sajma, čemu je prisustvovala i ministrica pravde Gorana Zlatković. 

 

 

Načelnik opštine Milorad Simić kaže da ovaj sajam postaje brend Dervente, te napominje da je od početka prepoznao značaj njegovog održavanja. "Derventa je sa najmanjom stopom nezaposlenosti u BiH. Derventi pripada 12 posto izvoza RS, 54 posto izvoza regije. Mnogi prepoznaju privredno okruženje koje vlada u našem gradu", naglasio je Simić. On je dodao da će nastaviti da stvaraju privredni ambijent privlačan za mnoge investitore. 

Organizator sajma je Javna ustanova Sportsko kulturni centar Derventa čiji direktor Miroslav Simić kaže da na sajmu učestvuju izlagači iz republike Srpske cijele BiH i zemalja okruženja.

Sajam će biti otvoren do 27. avgusta od 9 do 21:30 sati, a ulaz je besplatan.

Derventa bubadrvena

Otvaranju su prisustvovali pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo Aleksandra Trifković, te pomoćnik ministra privrede, energetike i rudarstva Borislav Adamović.

Na otvaranju sajma priređeni su bogat kulturno-umjetnički program, izložba sitnih životinja derventskih Udruženja "Hobi", zatim je održan svečani defile oldtajmera, te su priređene i brojne degustacije hrane i pića. I ove godine posebnu pažnju privukla je drvena VW Buba u vlasništvu Momira Bojića iz Čelinca.

Podršku organizaciji dala je i Turistička organizacija opštine Derventa.

 

(SRNA) 26. 8. 2014.

 

Nevrijeme u BiH PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

nevrijeme u bihVeliko nevrijeme pogodilo je jučer popodne i sinoć nekoliko gradova u našoj zemlji. Jedna osoba je nestala usljed velikog nevremena, a zabilježene su velike materijalne štete.

Muškarac starije dobi nestao je u blizini Čelinca u subotu uvečer nakon što je pao u rječicu Jošavka koja je bila nabujala usljed velikih padavina.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite RS saopćili su da je olujno nevrijeme praćeno krupnim gradom zahvatilo i Bijeljinu.

"Kiša i grad pogodili su jučer i područje Doboja, gdje je led veličine oraha padao velikom brzinom, nošen jakim vjetrom i kišom, a zbog nevremena je u Zvorniku prekinuta utakmica Premijer lige između Drine i Radnika", saopćeno je.

Obilne padavine pogodile su i Prnjavor i ponovo nanijele štetu lokalnom stanovništvu. 

Oštećeno 1.000 krovova u Gračanici

 

 

Amel Plehandžić 1987 - 2014 / Posljednji ispraćaj PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

video dokument posljednji ispracajDanas je u Kolibama na Mjesnom mezarju „Duganja“ ukopan Amel Plehandžić (1987.), mladić koji je prekjučer tragično stradao u saobraćajnoj nesreći.

Posljednjem ispraćaju prisustvovali su brojni Amelovi prijatelji, komšije i rodbina iz Koliba, susjednih sela, zatim iz Bosanskog i Slavonskog Broda, Odžaka, Zenice i ponajviše iz Prnjavora, kao i iz drugih mjesta BiH.

Dženazu namaz predvodio je hadži Adnan ef Jusić, zajedno sa imamima iz Mravice i Bosanskog Broda.

Na posljednji ispraćaj Amela Plehandžića došli su i njegovi kolege lovci, školski drugovi, kao i bajkeri s kojima se Amel družio.

Na njegov mezar osim cvijeća stavljena je i kaciga koju je Amel imao na svojoj zadnjoj vožnji.

Ovaj pretužni dan zabilježili smo u okviru zavičajne radionice Kolibe Online, kao beskrajno tužan video dokument.

kolibe.com / 21. 8. 2014.

 

Šok u Kolibama: U saobraćajnom udesu kod Dervente poginuo dvadesetsedmogodišnji Amel Plehandžić PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Teška tuga i stanje šoka zavladali su večeras u Kolibama nakon što je potvrđena crna vijest da je na magistralnom putu u Bosanskim Lužanima kod Dervente, oko 19:40 sati u sudaru motocikla i automobila poginuo Amel Plehandžić (1987.) iz Koliba Gornjih.

Amel Plehandžić bio je iznimna osoba sa uistinu prekrasnim ljudskim osobinama, pa je bio stoga izrazito cijenjen, poštovan i voljen u sredini u kojoj je živio.

Mještani Koliba, komšije, prijatelji i posebno porodica nalaze se u teškom šoku i nevjerici.

 

Prema izjavama osoba koje su nešto kasnije bile na licu mjesta, nesreća se dogodila kada je motocikl, koji je u pravcu Dervente vozio Amel Plehandžić u udario u automobil, koji je krećući se takođe u pravcu Dervente, skretao ulijevo u dvorište obližnje kuće. 

Vozač Golfa2 S.K. koji je drugi učesnik u ovom udesu zadobio je lakše tjelesne povrede.

Nesretni mladić krenuo je u Prnjavor, gdje se održava tradicionalni vašar.

Za porodicu, ali i za sve koji su poznavali Amela, ovo je nenadoknadiv i izrazito traumatičan gubitak.

 

kolibe.com / 19. 8. 2014.
foto N. Simić

-

-

-

 

Doček za Saru i Vuka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Sinoć je u organizaciji neformalne grupe građana uz podršku Opštine Brod organizovan doček reprezentativaca Bosne i Hercegovine, šahistikinje Sare Jaćimović i kajakaša Vuka Radovanovića.
Sara je više nego uspješno u reprezentaciji BiH, sa sjajnim omjerom pobjeda i poraza, sudjelovala na nedavnoj šahovskoj olimpijadi u Norveškoj, a Vuk je bio uspješan na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

I dok devotostruka prvakinja Bosne i Hercegovine, i trostruka prvakinja Evrope u brzopoteznom šahu, šahovski FIDE majstor Sara Jaćimović već dugo nije iznenađenje u svijetu šaha, Vuk Radovanović na samom početku veslačke karijere pokazuje nesumnjiv pobjednički mentalitet. To je dokazao i zadnja dva dana na državnom prvenstvu u Gradačcu, u kajaku na mirnim vodama, osvojivši ukupno tri medalje. Prije toga izborio je polufinale na Evropskom prvenstvu u Brandenburgu, kao i na Svjetskom prvenstvu u Moskvi.

U zabavnom dijelu programa učetvovali su brodski muzičari Šuki i Čedo, KUD „Duško Trifunović“ iz Broda, KUD „Liješće“ iz Liješća i Bojan Jaćimović DJ JUMP.

Ispred opštinske administracije poklone su uručili načelnik opštine Jovičić i zamjenik načelnika Garačić.

Sara i Vuk su u kratkom obraćanju zahvalili građanima na podršci i dočeku.

kolibe.com / nasgrad.com/ 16.8.2014.

  

 

Poziv za učešće na Sajmu privrede i gastro-susretima PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Opština Brod obavještava građane da će se za nešto manje od mjesec dana, 12. i 13. septembra, u Sportsko-kulturnom centru Brod održati Sajam privrede. Pozivamo sva zainteresovana privredna društva da učestvuju na Sajmu i predstave svoje proizvode i usluge građanima i ostvare kontakte sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera. Program povodom svečanog otvaranja je predviđen u petak 12.  septembra, u 11časova ispred Sportsko-rekreativnog centra. Sve informacije oko učešća na Sajmu možete dobiti u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti  opštine Brod putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  i pozivom na telefon 053/610 -918.

 

Drugi dan Sajma privrede, u subotu 13.09. od 11 časova u parku ispred Sportsko-kulturnog centra organizuje se festival gastronomije „Gastro susretiBrod 2014“ gdje će učesnici ponuditi posjetiocima odabrana domaća jela ovog podneblja.

Pozivamo Vas da učestvujete na gastro susretima, predstavite tradiciju, kulturu i kvalitet hrane ove regije. 

Za sve informacije oko učešća možete se obratiti Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti  opštine Brod i Turističkoj organizaciji opštine Brod.

Telefon: 053 / 610 -918; 053 /  610-592; 

e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

opstina-brod.net / kolibe.com / 16. 8. 2014.

 

VELIKA GOSPA U KORAĆU 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

video koraćeBanjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica predvodio je Svetu misu povodom jučerašnje svetkovine Velike Gospe u Marijanskom svetištu Koraću u Župi Uznesenja BDM.

Oko tri hiljade hodočasnika svjedočilo je brojnim snažnim porukama koje je biskup Komarica ovom prilikom izrekao.

Koraćani su nakon vjerskog programa pred crkvom, kod svojih kuća cijeli dan primali i ispraćali drage goste, što je u duhu ove najveće koraćanske svetkovine.

Župnik koraćanski fra Ivan Marić bio je domaćin na svečanom ručku za biskupa Komaricu i druge drage goste, a Koraćani su se biskupu zahvalili simboličnim darovima, ručno urađenim djelima.

Fra Ivan Marić zahvalio se svima koji su pomogli i pomažu Župu Koraće u njenoj obnovi, a ovom prilikom posebno se zahvalio svojim župljanima, bračnim parovima Kati i Ivi Gusku, koji su sponzorirali novu oltarnu fresku i križni put u crkvi, zatim Kati i Iliji Grgiću, kao i Mandi i Nikoli Krijan, koji su ovom prilikom, za 230 obljetnicu Župe darovali misnicu s likom Gospe Koraćanske i ostalo liturgijsko ruho.

U zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo video dokument sa ovog događaja u Koraću. Ovo je jubilarni 500. video dokument iz naše zavičajne radionice.

VIDEO

kolibe.com / 16. 8. 2014.

 

APEL: Sedika Mašić iz Koliba treba hitno operirati srce PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na molbu naše sugrađanke Sedike Mašić iz Koliba objavljujemo apel za pomoć koja joj je potrebna kako bi mogla platiti operaciju srca u Tuzli.

Prema njenim riječima operacija košta 14.000 maraka, a ta sredstva ona jednostavno nema.

Sedika je u dva navrata u zadnjem periodu boravila u bolnicama u Doboju i Banja Luci, gdje joj je dijagnosticirana bolest aortne valvule i srčanih zalizaka i preporučena operacija koja joj može produžiti život.

Sediku možete kontaktirati na telefon broj: 066 215 629.

U svrhu autentičnosti ovog apela snimili smo razgovor sa ovom Kolibarkom.

Ukoliko se odlučite za pomoć, pomozite joj isključivo direktno na njeno ime.

 

VIDEO DOKUMENT – APEL SEDIKA MAŠIĆ

Bankovne instrukcije za uplate izvana.

 

kolibe.com / 16. 8. 2014.

 

DANI VELIKE GOSPE KORAĆE 2014 - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u nedjelju 10. 8. o.g. predvodio je Misno slavlje u Župi Uznesenja BDM u Koraću, čime su otpočeli ovogodišnji „Dani Velike Gospe“ u ovom Marijanskom svetištu.

Nakon Svete mise kardinal Puljić blagosovio je oltarnu fresku, koju je uradio akademski slikar Vlatko Blažanović, a zatim je svečano otvorio ovogodišnju „Smotru folklora Koraće 2014“.

Učešće na ovogodišnjoj Smotri uzelo je šest KUD-ova i jedna pjevačka grupa sa područja BiH i Hrvatske, a domaćini su im bili članovi HKUD Tamburica iz Koraća.

Sa ovog događaj pripremili smo video dokument.

VIDEO

kolibe.com

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 59
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround