Tuzla: Građani BiH se bore protiv bijede PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

tuzla image Danas.infoUgledni mediji diljem svijeta pišu o demonstracijama obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana u Tuzli koje su eskalirale jučer, kada su pripadnici Jedinice za specijalne namjene krenule u obračun sa okupljenim demonstrantima. Tako ugledna svjetska agencija Reuters ističe da su u sukobima policije i demonstranata u Tuzli povrijeđene 22 osobe dok su 24 privedene. “Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom protesta zbog zatvaranja lokalnih fabrika i firmi. Ali ovaj događaj je odraz dubokih socijalnih problema, lošeg ekonomskog stanja u BiH kao i političke krize u zemlji koja traje već dvije decenije, od kraja rata 1992-1995”, navodi se u tekstu ove novinske agencije.

Opisuje se kako je oko 600 ljudi pokušalo ući u zgradu vlade u Tuzli, optužujući vlasti zbog zatvaranja nekoliko firmi koje su prethodno privatizirane. Prema pisanju ove agencije, mnogi Bosanci i Hercegovci se nadaju da će ovo i protesti iz prošle godine u Sarajevu označiti početak “Bosanskog proljeća”. Shangai Daily piše kako je nekoliko stotina ljudi, uključujući radnike i penzionere, “nasrnulo na zgradu vlade Tuzlanskog kantona u BiH tražeći bolje uslove rada i života”.

Upotreba sile

 

Na današnji dan PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

1. 2. 1702. Umro je u Talinu Karl Eugen Croy, koji je 1691. godine, na čelu Habsburške vojske, nakon okupacije Osmanske imperije duge 155 godina, osvojio Brod, Gradišku i Pakrac. Iste, 1691. godine gradi se na bosanskoj strani Save vojna utvrda i naselje koje je preteča današnjeg Bosanskog Broda.

2. 2. 1924. Umro bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić.

2. 2. 1994. Umro Zaim Imamović, poznati izvođač bosanskih sevdalinki.

2. 2. 1981. Rođen je u Slavonskom Brodu Edin Mujčin, osnivač popularnog zavičajnog internet portala Kolibe Online. Ova internet prezentacija sa zavičajnim temama najstarija je postojeća web adresa sa područja Bosanskog Broda i jedna od prvih stranica ove vrste u Bosni i Hercegovini. Osnovana je u maju 2000. godine.

3. 2. 1990. Umro je u Sarajevu Đuro Basler, bosanskohercegovački historičar, arheolog i konzervator. Sahranjen je na Gradskom groblju u Bosanskom Brodu. Đuro Basler rođen je 1917. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Slavonskom Brodu, a studij arheologije na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1950. do 1959. radi kao konzervator arheoloških spomenika kulture Bosne i Hercegovine, a od 1960. kao arheolog u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.
Autor je više od 500 objavljenih naučnih radova.

kolibe.com

 

JAVNI OGLAS FEDERALNOG MINSTARSTVA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Bosna i Hercegovina
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I
IZBJEGLICA

J A V N I    O G L A S

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata za programe pomoći održivog povratka u cilju podrške zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u općinama Republike Srpske 
Predmet javnog oglasa Podnošenje prijava/zahtjeva/projekata fizičkih lica - povratnika radi pružanja pomoći u zapošljavanju/samozapošljavanju u poljoprivredi na području Republike Srpske i to za: PROGRAM: Pomoć za zapošljavanje u poljoprivredi:

1. Dodjela poljoprivredne mehanizacije i priključaka: traktori, motokultivatori, kosačice, kopačice i priključci;
2. Plastenička proizvodnja - plastenici od 50 do 300 m²;
3. Obnova i izgradnja stajskih objekata.

Pravo učešća Prijavu/zahtjev/projekat na Javni oglas mogu podnijeti: - Fizička lica - povratnici u općinama Republike Srpske koja izraze spremnost za lično učešće u sufinansiranju projekta u iznosu 30% od ukupne vrijednosti projekta.

TEKST JAVNOG OGLASA - PREUZMITE OVDJE

OBRAZAC PRIJAVE - PREUZMITE OVDJE

 

odrzivipovratak.ba / 22. 1. 2013.

 

Kolibe: Površine pod plastenicima u 2013 povećane za 30 posto PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Plastenička proizvodnja povrća u Kolibama postaje sve značajniji izvor prihoda povratnika u ovo naselje. Prošle godine površine pod plastenicima uvećane su za dodatnih 650 kvadratnih metara, pa Kolibarci u ovu godinu ulaze sa više od dvije hiljade kvadratnih metara plastenika, što predstavlja povećanje za oko 30 posto.

Kolibarski plasteničari u plastenicima proizvode trenutno više vrsta zimske salate, špinata i mladog luka, a na proljeće će zasaditi sadnice paprike, paradajza i krastavca.

U međuvremenu se pripremaju da ovih dana počnu i proizvodnju više desetina hiljada sadnica povrća za prodaju. Kolibarci proizvode prvoklasni rasad patlidžana, paprika, paradajza, krastavaca, kupusa, dinja i lubenica. U pravilu kompletna proizvodnja već godinama se lako rasproda. Uzgajaju se sve vrste domaćih tipova povrća, ali i hibridne sorte, najčešće porijeklom iz Holandije.

Svi kolibarski proizvođači prošli su razne vrste obuke, usvojili su neophodna znanja, ali se i međusobno ispomažu u svim problematičnim situacijama.

U budućnosti se očekuje još veći broj plastenika i proizvođača, a posljedično tome Kolibarci će na tržište isporučivati sve više zdrave hrane.

kolibe.com / 17. 1. 2014.

 

 

Zasadili 12 breza u kolibarskom Centralnom parku PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nadprosječno topli januar omogućio je Kolibarcima da izvode mnoge radove koji se u normalnim okolnostima obavljaju u jesen ili u proljeće. Bilježimo i jednu plemenitu gestu u kolibarskom parku u centru naselja, kod škole i spomenika, gdje su ovih dana Džemil Mehmedi, Senad-Keno i Jasmin Matinjanin zasadili dvanaest mladih breza. 

Tako su na najbolji način iskoristili slobodno vrijeme, a osim sadnje breza, očistili su i uredili centar naselja. Potkresano je postojeće drveće u parku, pokošena trava i očišćeno smeće koje neoprezni prolaznici bacaju pored puta. Džemilu, Keni i Jasminu upućujemo čestitke za ovu gestu.

Kolibarci zadnjih desetak godina izuzetnu pažnju posvećuju novim sadnicama ukrasnog drveća i raznih vrsta voća. Potkraj prošle godine bilježimo tako nove zasade šljive, jabuke, kruške i aronije.

Tri stotine šljiva zasadio je na svom imanju Anto Karačić Anteša, a oko dvije stotine šljive i jabuke zasadili su Esad i Atif Žepčan. Hiljadu sadnica aronije zasadio je Pavo Dujak, a oko stotinu novih sadnica šljiva bilježimo i u voćnjaku Miroslava Krešića. Nahdet Karić zasadio je četrdeset šljiva u svom mini voćnjaku itd. Brojni su i primjeri sadnje trešanja, višanja i drugog voća.

Rezultati ovih kolibarskih aktivnosti najbolje se vide u proljeće kad sve ove voćke izbeharaju i olistaju. Kolibe se kroz napore stanovništva sve više pretvaraju u voćarski kraj, a svoje mjesto u Kolibama nalazi i voće koje se ovdje nikada prije nije sadilo.

kolibe.com / 15. 1. 2014.

 

 

 

Na današnji dan rođeni slavni kolibarski blizanci PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

14. 1. 2014. / Na današnji dan (14. 1. 1970.) u Kolibama su rođeni proslavljeni blizanci, nogometaši Zemir i Edin Mujčin.  Kao dječaci nogometnu loptu su ganjali na igralištu NK Sloge na kolibarskoj Duganji, a zatim su zaigrali za pionire i juniore Poleta iz Bosanskog Broda.
Poslije su prešli u Marsoniju iz Slavonskog Broda.

Edin Mujčin igrao je devet godina za zagrebački Dinamo sa kojim je osvojio pet naslova prvaka države. U modrom dresu nastupio je više od 300 puta. Jednu sezonu je igrao i za japanski Jef United Ichihara, a za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupio je 25 puta.

Zemir je odigrao 159 utakmica za Marsoniu i za Slaven Belupo, a ozljede su ga zakočile da ne dostigne u potpunosti zvjezdani sjaj brata Edina.

U vrijeme dok su igrali za Marsoniu ovaj klub bio je u 1. HNL. Marsonia je inače klub iz kojega su lansirane brojne nogometne zvijezde poput Marija Mandžukića, Ivice Olića, Veldina Karića i naravno braće Mujčin.

kolibe.com / 14. 1. 2014.

 

 

Na današnji dan PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

12. 1. 1809. godine u Brodu se osjetio jači zemljotres. Istog dana 12. januara u Brodu se osjetio zemljotres i 1810. i 1830. godine.

 

12. 1. 1838. godine Sava se zaledila.

 

12. 1. 1990. godine Brodski list objavljuje tekst u kojem se navodi da je u toku 1989. godine pitka voda poskupjela 1600 posto, grijanje 2555 posto i gradski prevoz 5223 posto.

 

Izvor: Brodski trag - Dogodilo se jednom u Brodu / Stribor Uzelac Schwendemann

kolibe.com / 12. 1. 2014.

 

VRIJEME TRNINA - VIDEO / Sed, Erminka, Kiro i Mersa, Nafija i Lejla priskočili u pomoć Izudinu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

video  12. 1. 2014./  Nakon što smo objavili video dokument "Vrijeme trnina" i priču o Kolibarcu Izudinu Džinaliću, koji je jedini stanovnik Koliba koji još nema vodu u kući, a nema ni sredstava da je uvede, uslijedila je plemenita reakcija osoba koje su osjetile da treba priskočiti u pomoć.

Ovaj put reagirali su Sed Mašić, koja živi u Texasu (100 USD), zatim Erminka i Juksel Don iz Baden Wirtenberga (50 EUR), Kiro i Mersa,  BW, (50 EUR), Nafija i Lejla Žepčan BW, po 30 EUR i Belmir Mujčin BW (50 EUR).


Izudin nas je zamolio da se na najljepši način zahvalimo svim osobama koje su pomogle, što rado  činimo. Ukoliko i vi želite pomoći Izudinu, kontaktirajte ga direktno na njegov  telefon koji je naveo na kraju video dokumenta "Vrijeme trnina".
kolibe.com / 12. 1. 2014.

 

 

 

   6. 12. 2013. / Nakon što su čuli potresnu priču jedinog Kolibarca koji još uvijek   nema vodu u

   svojoj kući,  Izudina Džinalića, a nema ni sredstava da to završi, ekspresno su 

   reagirali  Najil i Jasmina Matinjanin i Jasmin i Nada Dabranin. Jasmina i Najil

   su  odmah  iz Kanade poslali 100 dolara putem western uniona, a Jasmin i

   Nada  Dabranin 500 maraka iz USA, kako bi se pomoglo Džinaliću da po prvi

    put  u životu ima vodu  u  svojoj  kući. Novac je Džinaliću uručio Jasminov

  punac Đuro Mitrović.

 

   Tako je Izudin sakupio skoro polovicu sredstava koja mu je potrebna da uvede 

   vodu i sredi kupatilo.

   Nadamo se da će i druge plemenite osobe, koje imaju mogućnosti za pomoć, priskočiti Izudinu Džinaliću, koji nas je zamolio da se porodici Dabranin i Matinjanin od srca zahvalimo u njegovo ime.

Ukoliko želite pomoći Džinaliću koristite njegov kontakt telefon koji je naveo u snimljenom video dokumentu.

kolibe.com / 6. 12. 2013.

 

Federalno ministarstvo raspisalo Javni oglas PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Bosna i Hercegovina
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

J A V N I  O G L A S

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata

za programe pomoći održivog povratka - izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata
od zna
čaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka
na prostoru Republike Srpske

1. Predmet javnog oglasa

Podnošenje prijava/zahtjeva/projekata pravnih lica radi pružanja pomoći u realizaciji projekata izgradnje i sanacije
infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka u Republici Srpskoj i to:

1. putne infrastrukture;

2. vodovodne i kanalizacione infrastrukture;

3. objekata vjerskog i sakralnog karaktera;

4. objekata obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera;

5. ostali objekti od značaja za širu društvenu zajednicu.

2. Pravo učća

Prijavu/zahtjev/projekat na Javni oglas mogu podnijeti: organi vlasti, institucije i vjerske zajednice, te
udruženja/organizacije/asocijacije čije su programske aktivnosti usmjerene na proces povratka i njegovu održivost.
Oglas je objavljen 9. 1. 2014. i otvoren je 20 dana od dana objavljivanja.

( CIJELI TEKST JAVNOG OGLASA OVDJE)

(OBRAZAC PRIJAVE PREUZMITE OVDJE)

odrzivipovratak.ba / 11. 1. 2014.

 

Duganja i u januaru puna nogometaša PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nadprosječno topli januar omogućio je kolibarskim ljubiteljima loptanja da se svakodnevno rekreativno druže na Duganji.

Zabilježili smo jučer u pet minuta majstorije Kolibaraca na male golove.

Na ovom terenu prve nogometne korake učili su i neki proslavljeni kolibarski nogometaši poput internacionalaca Edina Mujčina i Veldina Karića, zatim Zemira Mujčina, braće Mašić itd.

Danas njihovim stopama polako napreduju Josip Blažanović Pipa, Nedim Matinjanin, Veldin Kobiljar, Mirsad Karić, Irmin Žepčan, Elvir Karić, Seid Mujčin, Keno Mašić i drugi mladi Kolibarci.

Ni oni malo stariji ne daju se baš lako, što se jasno vidi na našem video dokumentu.

 

Kolibe Online / 9. 1. 2014.

 

OTV: Mara i Lole i Mensur Lemeš - Volim Bosnu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Današnji dan u Kolibama obilježava gusta magla koja traje cijeli dan. Dnevna temperatura je 5 c iznad nule, a osjećaj hladnoće je izražen zbog velike količine vlage u zraku.

Za sutra se najavljuje osjetno toplije vrijeme, do 12 stepeni celzija uz oblačno vrijeme i maglu.

 

Da popravimo tmurno vrijeme pobrinuli su se Mara i Lole iz Bosanskih Lužana zajedno sa Mensurom Lemešom iz Koliba, koji su nastupili na brčanskom OTV-u sa pjesmom Volim Bosnu čiji je autor Željko Jurić.

Kolibe Online 9. 1. 2014.

 

 

U Brodu na današnji dan (8. 1.) 1922. i 1979. godine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

1922. g. održana je u Brodu sjednica Centralne uprave Jugoslavenskog novinarskog udruženja. To se nije dogodilo slučjano, jer Brod u to vrijeme ima visoku reputaciju lokalnog novinarstva. Te 1922. godine u Brodu izlaze četiri lokalna lista: Brodske novine, koje je uređivao Branko Stefanović, Hrvatska zajednica Vjekoslava Tauchmanna, židovski list Hadegel i MABE, stručni trgovački list koji su izdavali braća Marcel i Armin Berger.

1979. g. za sportaša godine u Slavonskom Brodu proglašen je Boris Hrečkovski, (na sl.) prvak Jugoslavije u K-2 i K-4 na 500 metara i drugi u državi u K-1 na 500 metara.

 

Najbolja sportašica je košarkašica KK “Rade Končar”  Senada Skopljak, rodom iz Koliba Gornjih.

 

Izvor: Stribor Uzelac Schwendemann – "Dogodilo se jednom u Brodu"

 

sbperiskop.net / kolibe.com / 8. 1. 2014.

 

Zavičajna video radionica Kolibe Online - Video za relaksaciju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dok na nekim dijelovima planete vladaju ekstremne klimatske pojave poputa ledenog nevremena u Americi i Kanadi, ekstremne vrućine sa šumskim požarima u Australiji ili nevremena sa poplavama u Britaniji, u našim se krajevima klima ponaša kao da je rano proljeće.

 

Od snijega i niskih temperatura ni traga, temperature su prave proljetne, a Kolibe Online zavičajna video radionica sakupljeni materijal s kraja prošle i početka ove godine uobličila je u relaksirajući video intermeco u trajanju od deset minuta.

Materijal je snimljen u Kolibama, Bosanskom i Slavonskom Brodu.

Ovaj video intermeco možete gledati zahvaljujući našim prvim ovogodišnjim sponzorima Suvadu i Filki Mašić koji su sa 50 KM sponzorirali Zavičajnu video radionicu Kolibe Online.

 

Kolibe Online / 7. 1. 2013.

 

Novogodišnja priredba u kolibarskoj školi - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

 

Ponoćka u Kolibama - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

 

Shopping ćuprija - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Shopping ćuprija - video

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 52
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround